MUFFINOK
Arany szabályok:
· A muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a „száraz” anyagokat ( liszt, cukor, sütőpor, fűszerek) és a „nedveseket” (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé).
· A száraz és a nedves keveréket laza mozdulatokkal kell összedolgozni, nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztát, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.
· A muffint előmelegített sütőben sütjük, a sütő ajtaját az első 15 percben ne nyissuk ki, mert akkor összeesik a sütemény. A legtöbb muffin sütési ideje általában 20 – 25 perc.
ALMÁS-BANÁNOS MUFFIN
Hozzávalók:
· Nedves anyagok: 20 dkg lágy margarin, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 5 evőkanál tej, 30 dkg alma és banán
· Száraz anyagok: 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj
A nedves anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöt. A száraz anyagokat szintén összekeverjük és a két keveréket összeelegyítjük. Formába adagoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.
PALACSINTÁK
FRANCIA PALACSINTA
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 7 tojás, 7 dkg liszt, 1/2 l tej.
A vajat a cukorral, a tojások sárgájával valamint a liszttel összekavarjuk, és
PALACSINTA (12 darab)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás,
PALACSINTA TORTA
Hozzávalók: 12 db hagyományos palacsinta
Töltelékhez: 1 üveg narancslekvár
Krém:
A palacsintákat úgy rétegezzük egymásra, hogy váltakozva kenjük meg a lekvárral és a krémmel. Az utolsó palacsintát cukorral megszórjuk. Sütőben karamellesre grillezzük, vagy alufóliával lefedjük és kb. 15 percig a sütőben sütjük.
PALACSINTA TEKERCS
Hozzávalók: 24 db hagyományos palacsinta
Töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Krémhez: 5 tojás, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja,
A töltelékhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd összedolgozzuk az áttört túróval és az apróra vágott aszalt gyümölccsel és mazsolával. Végül a felvert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. A palacsintákat megtöltjük, és kivajazott hőálló tálba tesszük.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a reszelt citrom héjjal jól kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és végül a felvert tojásfehérjét. A krémet a palacsintákra öntjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
PILISI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 10 palacsinta, 30 dkg ribizke dzsem, 15 dkg darált dió, ½ dl rum, 1 csomag mazsola, 4 tojásfehérje, 3 evőkanál porcukor, 3-4 fürt ribiszke
A palacsintát vékonyan megkenjük dzsemmel és meghintjük a cukorral elkevert dióval. Minden második palacsintára pár szem rumba áztatott mazsolát is szórunk. A lerakott palacsinták tetejét bevonjuk keményre vert, cukrozott tojásfehérjével. Ribiszke szemekkel díszítjük és nagyon forró sütőben világosra sütjük.
PUDINGPORRAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK
ANGOL SZELET
Hozzávalók: 4 evőkanál tej, 1 dkg szalagáré, 6 tojás, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, fél tubus mandula kivonat
A tejben a szalagárét feloldjuk. 6 tojássárgáját porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk az olvasztott, de már hideg margarint, a tejben feloldott szalagárét, a lisztet és a tojások felvert habját. Három egyenlő részre osztjuk.
első lap sárga - marad natúron
második lap barna - két evőkanál kakaó hozzáadásával
harmadik lap zöld - fél mandula kivonat hozzáadásával
Zsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük.
Krém: 30 dkg margarint, 25 dkg porcukorral jól kikeverünk. 1 csomag vaníliás pudingport
Máz: olvasztott csokoládé.
DUNA HULLÁM
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 15 evőkanál tej, 25 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor.
A cukrot a margarinnal, a tojások sárgájával jól kikavarjuk és hozzáadjuk a többi anyagot, végül a 4 tojás kemény habját. Felét lisztezett, zsírozott tepsibe simítjuk. Másik felébe 2 evőkanál kakaót, 5 evőkanál tejet keverünk, és a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára. Fejtett meggyet szórunk rá, megsütjük.
Krém: 30 dkg margarint, 25 dkg porcukorral habosra kavarjuk.
FEKETEERDŐ FÁNK
Hozzávalók:
A vizet az olajjal, sóval feltesszük forrni. Ha forr, hozzáadjuk a lisztet. Addig hevítjük, amíg az edény falától el nem válik. Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Nyomózsák segítségével dió nagyságú gombócokat formálunk és gőzös sütőben megsütjük. Ha megsült és kihűlt olvasztott csokoládéba félig megmártjuk. Ha a csoki megdermedt a tetejét levágjuk. Először csoki krémmel, majd eperkrémmel megtöltjük. Az eperkrémre ráhelyezzük a kalapokat.
Krém: 1 csomag csokoládés pudingpor (főzés nélküli)
JAPÁN SZELET
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, tejföl.
A lisztben elkeverjük a sütőport és a többi hozzávaló könnyen gyúrható tésztát készítünk. A tésztából 3 lapot nyújtunk, melyeket sütés előtt megkenjük 3 tojásfehérjéből és 15 dkg porcukorból készített kemény habjával. Ezt követően a tésztát durvára vágott dióval ( vagy pisztáciával, mandulával) megszórjuk és kisütjük.
Krém: 2 csomag tiramisu ízű puding,
A pudingot a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. A tésztát megkenjük és megesszük.
JEGES SZELET
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dkg szalagáré, 7 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 2 tojás.
A lisztet a szalagáréval összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot és a tojást. A tésztát jól összegyúrjuk. Ha nem elég lágy, kicsi tejjel puhítjuk. 3 lapot sütünk belőle.
Krém:
FRANCIA KÜLÖNLEGESSÉG
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál fehérbor, 3 dkg kakaó.
A tojások sárgáját a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, ecetet, fehérbort, kakaót, valamint a tojások kemény habját.
Krém: 6 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 vanília ízű pudingporral,
Hab: 6 tojásfehérjét, 30 dkg porcukorral gőz felett keményre verünk. A kihűlt tésztára rákenjük a vaníliás krémet, rásimítjuk a habot és reszelt csokoládéval díszítjük.